Ylämaankarjan lähilihaa Pirkanmaalta – suoraan tuottajalta

Kotitilamme Ojala

Ojalan tila sijaitsee nykyisessä Sastamalan kaupungissa (ent. Äetsä ) Keikyän kylällä, Länsi-Pirkanmaalla. Tilalla on eletty sukupolvien ajan maa- ja metsätaloudesta; maanviljelys, lypsykarjanpito ja metsätalous elättivät nykyisen isännän isovanhemmat, jotka lopettivat tilanpidon 1990.  Nykyinen isäntä Jukka Isotalo osti tilan 2005 leskeksi jääneeltä isoäidiltään.  Ensimmäiset ylämaankarjan eläimet saapuivat Ojalan 18.8.2008. Eläinten lukumäärä vaihtelee vuodenaikojen mukaan ja eri ikäisiä “haikkuja” on eri laitumilla tilakeskuksen ympäristössä.  Kasvatamme highlandeja omien ansiotöidemme ohella: isännän vuorotyöllistää Kemiran-tehdas kotipaikkakunnalla ja emäntä pitää toiminimellä hoitolayritystä Tampereella. “Perheellisen on yritettävä” – näin turvaamme naudoillemme ostettavan talviheinävaraston myös kasvattamisen alkuvuosina, kun itse naudoista ei vielä ole tulopuolelle merkintöjä…

Alusta asti Ojalassa on kasvatettu omat ylämaannaudat luonnonmukaisesti, vaikka virallista luomustatusta ei olekaan – osa muiden isäntien pelloilta tehtävästä talvipaalivarannosta ei ole luomuhyväksyttyä. Emme kuitenkaan käytä teollisia lannoitteita ( emme edes luomuhyväksyttyjä), emme myrkytä torjunta-aineilla emmekä käytä homeenestoaineita.

Vuonna 2009 aloitimme tilamyymälän rakentamisen lihatuotteiden suoramyyntiä varten – uudet tilat valmistuvat hitaanlaisesti sivutoimiluoteisella rakentamisella ja valmistumista odotellessa  myymälätilana toimii siihen tarkoitukseen raivattu ja pakastimilla valjastettu päärakennuksen etukuisti . Naudanlihat myymme vähittäin itse eteenpäin, pääosin yksityisille kuluttajille  Tampereelle ja ympäristökuntiin, jonne on arkena kuljetusmahdollisuudet nivellettynä emännän työmatkoihin.

Vuosittain syntyvät vasikat kasvatamme itse joko lihantuotantoon tai jalostuseläimiksi.  Jos eläimiä on myytävänä, löydät siitä tiedon “eläimiä myytävänä” -osiosta.